Airsoftin harrastaminen Suomessa
Airsoftia harrastetaan aktiivisesti myös Suomessa. Vaikka talvet voivatkin olla pitkiä, Suomen luontainen metsämaasto sopii täydellisesti softaajan tarpeisiin. Suomessa softaus monesti keskittyykin metsiin, pelloille ja muihin vastaaviin luonnontiloihin hylättyjen rakennusten tai muiden teollisuusalueiden sijaan.
Kuka voi harrastaa airsoftia?
Airsoft on Suomessa täysin sallittu harrastus. Kaikki täysi-ikäiset ovat oikeutettuja ostamaan airsoft-aseita sekä -tarvikkeita ilman mitään niihin liittyviä rajoituksia. Suomi onkin yksi vapaimmista Euroopan maista airsoftin suhteen, sillä harrastusta on valvottu ja rajoitettu kauttaaltaan sen ilmeisen vaarallisuuden vuoksi.
Kokoontumislaki määrää näin: “Ampuma-asetta mahdollisesti muistuttavia esineitä, ilmapistoolia, jousitoimisia aseita, airsoft-aseita, harrastukseen liittyviä räjähteitä jne. saa pitää hallussaan julkisella paikalla. Aseet ja varusteet tulee kuitenkin kuljettaa turvallisesti aselaukuissa tai muun vastaavan suojauksen peittämänä ja turvaamana. Alle 18-vuotias saa omistaa ja käyttää airsoft-asetta, mutta ilman huoltajan suostumusta alaikäiselle aseen valvomaton luovuttaminen tai myyminen on kiellettyä. Alaikäinen voi kuitenkin ostaa airsoft-aseen vaikkapa vanhempien kirjallisen suostumuksen nojalla. Sama ei kuitenkaan päde oheistuotteisiin, kuten räjähteisiin, jotka sisältävät ruutia, sillä nämä luokitellaan ilotulitteiksi ja näitä voi ostaa ainoastaan aikuisen toimesta”.
Harrastustoiminta
Airsoftia harrastetaan yleensä airsoft-yritysten tai yksityisten tiimien järjestämissä viikonloppupeleissä, joissa pääasiallisesti pointtina on yhdessä tekeminen ja harrastaminen minkään kilpailun sijaan. Yleensä peliä varten valitaan jokin teema tai luodaan tarkka skenaario taistelutilanteesta, joka voi perustua vaikkapa johonkin oikeaan, historiasta tuttuun taisteluun.
Tavanomaisissa kotimaisissa peleissä ei yleensä kuitenkaan eläydytä aivan näin rajusti, varusteiden ja tilan rajoitteiden puitteissa. Sekä pelien tyyli, että pelaajamäärä voi siis vaihdella villisti, muutaman henkilön hitaasta ajanvietosta nopeatempoiseen, erittäin raskaaseen simulaatioon sotatilanteesta, jossa vaikkapa tuhansia pelaajia ottaa osaa simulaatioon. Suurimmat osallistujamäärät on yleensä kansainvälisissä suurpeleissä, joita järjestetään silloin tällöin.
Suomen pienestä koosta huolimatta, täältäkin löytyy liuta rekisteröityjä yrityksiä, jotka keskittyvät airsoftiin ja sen sivutuotteisiin. Näitä kilpailuttavat sekä tukevat rekisteröimättömät yhdistykset ja tiimit. Näiltä yhdistyksiltä on yleensä hyvä hakea tietoa ja taitoa aloitteleville airsoft-pelaajille, ja nämä yhdistykset yleensä jopa järjestävät opastusta uusille softaajille pelien säännöistä ja kuula-aseiden turvallisesta sekä oikeanlaisesta käsittelystä alkaen.
Suomalaisia alan yrityksiä
Suosituimpia suomalaisia yrityksiä, joilta yleensä lähdetään hakemaan varustusta airsoft-harrastukseen ovat esim. proairsoft, milgear, atom-airsoft sekä airsoftnet. Myös esimerkiksi Varusteleka-yritykseltä haetaan autenttisia armeijan pukuja ja varusteita realistisen yleisilmeen ja tuntuman saavuttamiseksi.
Monelle harrastajalle sota- ja taistelutilanteiden tarkka simulaatio turvallisessa tilanteessa onkin airsoftin suurin vietti, toisin kuin esimerkiksi paintballissa, joka muistuttaa enemmän tavallista tiimipohjaista kilpaurheilua. Airsoftin kovemmat harrastajat harvemmin kiihtyvät siitä, kuka mahdollisesti useammasta kuin kahdesta joukkueesta voittaa minkäkin pelin. Airsoft nähdäänkin lähinnä positiivisena harrastamisena, ulkoiluna ja liikuntana, jota yleensä pidetään parempana vaihtoehtona vaikkapa tietokoneella pelaamisen sijaan. Hyvä yhteishenki ja kunnioitus onkin tärkeää softauksessa, sillä osumia voi olla vaikea todistaa ellei pelaaja itse niihin myönny pelitilanteessa.
Yhdistystoiminta
Vaikka yhdistystoiminta onkin nostanut päätään nykypäivänä, yksityiset airsoft-tiimit olivat aiemmin harrastuksen kantava voima. Moni pelaaja pelaa vieläkin oman tiiminsä parissa. Paikallisiin yhdistyksiin liittyminen ei ole mitenkään pakollista, ja tiimit ovatkin ehkä verrattavissa kaveriporukoihin, jotka säätelevät omat sääntönsä peli kerrallaan. Näitä tiimejä on useimmiten melkein jokaisessa vähänkään isommassa kaupungissa, ja parhaiten niitä löytää kyselemällä tai hieman etsimällä.
Isompien yhdistysten toimipaikat tuppaavat keskittymään isoimpiin kaupunkeihin, taaten mahdollisimman suuren pelaajakunnan. Molemmissa muodoissa harrastaa on omat hyvät puolensa, mutta isommat yhdistykset ovat usein helpompi keino saada suurempi peliporukka, suuremmat ja yksityisemmät alueet pelaamiseen ja mahdollisesti myös kokeneempia pelaajia ja vetäjiä tapahtumille.