Mikä ihmeen “softaus” ja miten sitä pelataan?

Airsoft eli softaus tuli laajan yleisön tietoon 2000-luvulla. Suomessa harrastajakunta on suurelta osin nuorta. Ei kuitenkaan ole tavatonta, että nuoren hurahtaessa airsoftiin tykästyy siihen myös hänen vanhempansa!

Image result for softausYleiskuva airsoftista

Airsoft on taistelupeli, jossa pelaajat ampuvat vastustajiaan käyttäen aseita, jotka näyttävät oikeilta tuliaseilta. 6 millimetrin muovikuulat eivät jätä osuessaan minkäänlaista jälkeä. Airsoftin sukulaislajeja ovat paintball ja megazone. Näistä airsoft kuitenkin painottuu elämyksiin, ei niinkään urheiluun. Turvallisuus on airsoftissa erityisen tärkeää. Pelaajien tulee käyttää hyväksyttyjä suojavarusteita sekä tietää miten asetta käsitellään ja kuinka sen kanssa liikutaan julkisesti.

2010-luvulla lajista on tullut Suomessa erityisen suosittu ja harrastajamäärä kasvaa koko ajan. Airsoft-yhdistykset järjestävät erilaisia ja monipuolisia softaustapahtumia. Pelit voivat olla fyysisiä tai rauhallisia ja niihin voidaan luoda todellisuuteen perustuva tai fiktiivinen juoni. Suosittuja peliasetelmia ovat niin armeijasimulaatio kuin historiaan perustuvat sotateemat. Myös pelaajamäärät vaihtelevat erilaisten pelien välillä valtavasti. Kansainvälisiä airsoft-pelejä järjestetään vuosittain Ruotsissa ja Tšekissä.

Historia

Airsoftin juuret ovat 1980-luvun Japanissa, jossa se kehitettiin aselakien kieltäessä oikeiden tuliaseiden hallussapidon. Silloin kehitettiin jousella ja ilmanpaineella ampuvat aseet, joita käytetään vieläkin. 1990-luvun alussa kehitettiin ensimmäiset sähkömoottorilla ampuvat aseet, joiden myötä kiinnostus airsoftiin alkoi levitä.

Erilaisia tapoja pelata airsoftia

Sisä- ja ulkotilat sopivat airsoftin pelaamiseen. Suomessa pelit sijoitetaan usein esimerkiksi hylättyihin tehtaisiin ja metsämaastoihin. Yhdysvalloissa sisäpelit toteutetaan usein vanhoilla lentokentillä tai kouluissa.

Skenaariopelit ovat pelejä, jotka naamioidaan jonkin teeman tai tapahtuman mukaisiksi. Teema voi perustua esimerkiksi oikeaan historialliseen tapahtumaan. Näistä suosituimpia ovat toinen maailmansota ja Vietnamin sota. Tavallisia ovat myös todellisuutta ja mielikuvitusta yhdistelevät asetelmat. Suomalaisissa peleissä teemaan eläytymistä esiintyy harvemmin.

Peliin voidaan yhdistää muun muassa lipunryöstö. Tässä pelimuodossa koetetaan tuoda vastustajan lippu omalle puolelle tai kuljettaa lippu kentän keskeltä vastustajan tukikohtaan. Muita versioita lipunryöstöstä ovat esimerkiksi pommin purkaminen tai varastaminen. ”Pommina” toimii yleensä vanha reppu, josta tulee poistaa jokin tietty esine.

Ennalta sovittua aluetta yritetään vallata pelimuodossa ”King of the Hill”, kun taas tiettyä pelaajaa suojellaan vastustajan laukauksilta pelissä nimeltä ”VIP”. Mainittavan airsoftin alalajin, MilSimin (tulee sanoista Military Simulation, asevoimien jäljittely), pelaaminen vaihtelee hieman maittain. Esimerkiksi Yhdysvalloissa peli käsitetään varustautumisena oikean sotilaan tavoin, Suomen ja Viron pelimalli keskittyy sotilashierarkian ja toiminnan jäljittelyyn. Tavallisesta airsoftista poiketen suomalainen versio ei keskity vastustajan eliminoimiseen.

Aseet ja varusteet

Vaikka airsoft-aseet eivät oikein käytettyinä olekaan vaarallisia, voi onnettomuuksia silti tapahtua, jos asetta käytetään huolimattomasti tai väärin. Suojia on saatavilla kolmessa eri luokassa: silmäsuojat eli lasit ja verkkolasit, maskit ja muut suojat, muun muassa polvi- ja rannesuojat.

Ilman CE-hyväksyttyjä, airsoftiin tarkoitettuja suojia pelaaminen katsotaan airsoft-aseiden vaaralliseksi väärinkäytöksi. Erityisesti silmien suojaaminen on kaiken airsoft-toiminnan aikana, peleissä ja aseita testattaessa, aina pakollista.

Pelaajien varastus saattaa olla ulkoisesti hyvinkin samankaltainen kuin oikean sotilaan. Kuulien, ponnekaasun, varalippaiden ynnä muiden pelissä tarvittavien välineiden säilytykseen käytetään taisteluliivien lisäksi vyö- sekä reisikoteloja.

Airsoft-aseissa on sekä teknisiä että ulkonäöllisiä eroavaisuuksia. Aseet toimivat joko sähköllä, kaasulla, paineilmalla tai ne voivat olla jousitoimisia. Airsoft-aseet tuotetaan usein jopa kokonaan oikeita tuliaseita mukaillen. Aseita voi virittää, joskin tämä on yleisempää kokeneempien harrastajien keskuudessa. Jotkut pelaajat myös itse muokkaavat aseitaan vieläkin aidomman näköisiksi lisäämällä niihin puuosia tai metallisia runkoja.

Airsoft Suomessa

Suomessa toimii järjestäytyneitä alueellisia airsoft-yhdistyksiä, vaikka valtakunnallista järjestöä ei olekaan. Alueelliset yhdistykset järjestävät viikonloppupelejä ja jopa ajavat alueensa airsoft-harrastajien oikeuksia. Pelijärjestöt opettavat aloitteleville harrastajille pelin sääntöjä sekä aseiden oikeaa käsittelyä.