Mitä airsoft tarkalleen on?
Airsoft, yksinkertaisimmillaan selitettynä, on muovikuulia ampuvilla aseilla suoritettu simulaatio sota- tai taistelutilanteista. Toisin kuin paintball-pelissä, yleisimmin 6mm kuulat eivät jätä näkyvää maalitahraa pelaajiin osuessaan. Airsoft painottaa enemmän realistista simulaatiota, jossa pelaajien rehellisyys ja tahto ylläpitää tuo realismi, tulevat peliin konkreettisempien todisteiden puutteessa. Kolmesta lajista joita yleensä vertaillaan toisiinsa (paintball, lasertag, airsoft) niin sanottu “softaus” onkin vähiten kilpaurheilun suuntaan painottuvaa.
Airsoft on kuitenkin noista kolmesta myös vaarallisin. Hyvät suojavarusteet ovat airsoftauksessa pakolliset, ja jopa niiden kanssa, sisua vaaditaan silloin tällöin kuulatykityksen alla. Varsinkin automaattiset, sähkötoimiset airsoft-aseet tekevät aitoa vahinkoa näiden varusteiden puuttuessa. Vähintääkin laadukas silmäsuojaus on täysin välttämätön.
Airsoft on simulaatiomaisen luonteensa takia erittäin vapaamuotoista, ja harrastusta voidaan soveltaa moneen eri peliin. Ehkä suosituin airsoftin muoto onkin niin sanotut “skenaariopelit”, jotka yleensä puetaan jonkin tietyn teeman mukaisesti (esim. toinen maailmansota, lähitaistelu jne.) Pelaajien heittäytyminen eri tilanteisiin asenteella onkin olennaisin osa airsoftia harrastuksena, ja monet harrastajat panostavat sadoilla, elleivät tuhansilla euroilla eri skenaarioita varten. Autenttiset maastopuvut tai muut vastaavat taisteluvarusteet, kasvomaalit, kuula-tai savukranaatit, lukuisat aseet ja niin edelleen. Airsoft on siltikin tarpeeksi joustava harrastus, ettei tavanomaiseen peliin vaadita kuin silmäsuojat ja “vemput”, eli jousiviritteiset aseet. Suosituimpia paikkoja airsoftin harrastamiseen ovat avarat maastotilat tai tyhjät teollisuusalueet. Näitä on esimerkiksi metsät, vanhat koulut, lentokentät ja sairaalat.
Airsoftissa käytetyt aseet eroavat sekä ulkonäöllisin, että teknisin tavoin. Tekniikka aseiden takana voidaan jaotella neljään osaan, jotka ovat: sähkö, kaasu, paineilma ja jousi. Näistä useimmiten suositut aseet ovat jousitoimiset “vemput”, ja ladattavalla akulla toimivat sähköpohjaiset automaattiaseet. Funktionaalisesti jousitoimiset aseet ovat näistä vähiten kehittyneet, sillä jokaisen laukauksen jälkeen jousi on viritettävä manuaalisesti. Yleensä kuitenkin suhteellisen halvat vemput ja erittäinkin kalliit sähköaseet ovat suosittuja, sillä niihin ei tarvitse ostaa mitään ylimääräistä kertaostoksen jälkeen, toisin kuin kaasulla tai paineilmalla toimiviin aseisiin.
Aseiden lisäksi on olemassa liuta oheistuotteita kuten kuulilla täytettyjä kranaatteja sekä miinoja, kranaatinheittimiä, eri sävyisiä savukranaatteja ja niin edelleen. Aseita on myös mahdollisuus tuunata lukuisilla varusteilla kuten punapiste, kiikari tai lasertähtäimillä tai vaikkapa lampulla. Omien lisäosien (kuten vaikkapa puisen tukin) asentaminen tai jopa itse tekeminen aseeseen ei ole todellakaan ennenkuulumatonta kovimmille harrastelijoille. Harrastelijoille on myös aina tarjolla kovempia versioita aseista ja niiden lisukkeista, kuten vaikkapa niin sanotut blowback aseet jotka heittävät luistin realistisesti taakse ammuttaessa. Jopa oikeiden luotien hylsyjä emuloivia kopioita on tarjolla.
Oikeat suojavarusteet softaukseen ovat tärkeämmät kuin päheät aseet ja lisävarusteet. Välttämätöntä on vähintäänkin kestävä silmäsuojaus, jonka laatu ennen käyttöä on hyvä testata painamalla aseen piippu linssiin ja ampumalla. Sokeutumisen vaara on aito, jos peliin lähtee mukaan huonoilla varusteilla, jotka on suunniteltu suojaamaan vaikkapa kipinöiltä kuulien sijaan. Myös esimerkiksi hampaat ja nivuset on hyvä suojata. Paras vaihtoehto kasvojen suojaamiseen on nimenomaan airsoftia varten suunniteltu koko kasvot peittävä maski. Näitä on helppo löytää lukuisilta valmistajilta, kuten vaikkapa Bollé ja Sansei. Kemistinlasit, laskettelulasit tai varsinkaan tavalliset silmälasit eivät todellakaan riitä suojaamaan vahingolta.
Ennen airsoft peliä, tarkastetaan yleensä pelaajien aseet turvallisuuden nimissä. Eri aseet (varsinkin vertaillessa jousitoimisia sähkötoimisiin) ampuvat eri nopeudella ja voimalla, ja esimerkiksi viritetty ase saattaa olla liian kivulias tai jopa erittäin vaarallinen. Tietyissä maissa ei sallita airsoft aseita jotka ampuvat liian kovaa, joissain tapauksissa myöskin jopa kieltäen liian realistisen näköiset aseet. Airsoft aseen kantajan tuleekin käsitellä asetta järkevästi, ja kantaa sitä yhtä turvallisesti kuin oikeaa asetta julkisilla paikoilla.